1775
Маркетинг Читати 9 хвилин

Швидкий та якісний PPC-аналіз конкурентів

Швидкий та якісний PPC-аналіз конкурентів
Віра Новікова
Віра Новікова
Інтернет-маркетолог у Grade та
First Cambridge Education Centre

Аналіз реклами конкурентів ― одне з основних завдань під час роботи з контекстом, на яке інтернет-маркетологи часто витрачають багато часу. У цій статті я розповім, як швидко провести PPC-аналіз за допомогою різноманітних інструментів.

Аналіз конкурентів дає таку інформацію:

1.Що і як рекламують конкуренти, як працює їхня контекстна реклама, чи вносять у неї зміни, або ж налаштували один раз під час запуску кампанії.
2.Які заклики до дії використовують конкуренти, на чому наголошують та яку інформацію надають у рекламі. Які відмінності є між рекламними оголошеннями та які ключові моменти вказані в текстах.
3.Чи використовують конкуренти розширення і доповнення від Google Ads для роботи з контекстною рекламою, а також для того, щоб зібрати ключові слова.
4.Які ідеї конкурентів підійдуть для збільшення клікабельності контекстної реклами власного проєкту.
5.Орієнтовні витрати конкурентів на рекламу.

Я покажу, як проводити аналіз реклами конкурента у видачі, як дізнатися фішки конкурентних проєктів, а також як аналізувати ключові фрази, оголошення, посадкові сторінки та медійну рекламу. Також ми розглянемо, як проводити PPC аналіз конкурентів у Serpstat і розберемося, як покращити власні оголошення. Ще ми дізнаємося, як вибрати ключові слова в Google Ads, з'ясуємо, в яких випадках PPC реклама неефективна та розглянемо інструменти, що дають змогу дізнатися приблизний бюджет на рекламу.

Визначення конкурентів

Важливо розібратися в тому, що відбувається у вашій ніші з контекстною рекламою. Ці дані стануть основою для подальшої побудови власної стратегії оптимізації контекстної реклами, дадуть змогу зрозуміти, як конкуренти залучають клієнтів, а також чи користуються вони інструментом Google для підбору ключових слів.

Насамперед необхідно дізнатися конкурентів проєкту. Для цього проаналізуємо платну й органічну видачу в пошукових системах. Зробимо це на прикладі сайту школи англійської мови.

Щоб дізнатися конкурентів, проведемо аналіз реклами, приклад наведено нижче. На першому скріншоті конкуренти в платній видачі Google, на другому ― в органічній:

Платна видача GoogleОрганічна видача Google

Перше оголошення в контексті веде на посадкову сторінку ресурсу preply.com:

Посадкова сторінка конкурента

Посадкова сторінка конкурента

Щоб зібрати всю потрібну інформацію, створимо таблицю для внесення відомостей про знайдених конкурентів:

Таблиця для аналізу конкурентів у контекстній рекламі

Таблиця для аналізу конкурентів у контекстній рекламі

Для пошуку та аналізу конкурентів в органічній видачі на мобільних пристроях зручно використовувати інструмент діагностики оголошень у Google Ads:

Аналіз рекламних оголошень в Google

Аналіз рекламних оголошень в Google

Далі дізнаємося, чи використовується ремаркетинг, чи налаштовано Pixel Facebook, який дає можливість “наздогнати” користувачів рекламою в соціальних мережах. Щоб дізнатися, чи встановлено піксель на ресурсі, скористайтеся розширенням для Google Chrome Meta Pixel Helper, а для перевірки кодів Google ― Tag Assistant (by Google):

Meta Pixel Helper

Meta Pixel Helper

За допомогою простого аналізу видачі в Google ми перевіримо такі моменти:

1.Наявність розширенних блоків у рекламних оголошеннях:

Блоки в контекстній рекламі

Блоки в контекстній рекламі

Занесемо отримані відомості в таблицю:

Вносимо зібрану інформацію в таблицю Аналізу конкурентів

Таблиця для аналізу конкурентів у контекстній рекламі

Також можна використовувати безкоштовний планувальник ключових слів від Google Ads, щоб підібрати ефективні ключові слова і побачити статистику аукціонів. Планувальник показує і завантажує варіанти ключових слів для URL ― статистика показуватиме за середнім числом запитів на місяць + планувальник дає змогу зробити розбивку за географією і платформами.

Корисною буде інформація про рівень конкуренції запиту, про мінімальну і максимальну ставку для показу вгорі сторінки.

Важливо пам'ятати, що планувальник показує щось середнє. Крім того, він відображає, за якими словами йде перетин з аналізованим сайтом ― це відображається в таблиці:

Планувальник ключових слів від Google Ads

Планувальник ключових слів від Google Ads

Запити зберігаємо для подальшого використання під час аналізу конкурентів в Serpstat. Один з найпростіших способів аналізу конкурентів у видачі за маркерними запитами — звіт Топ за фразою:

Топ за фразою

Тепер у нас є базове уявлення про те, хто наші конкуренти та які інструменти вони використовують. Корисно також продумати, яких помилок у Google-рекламі слід уникати, щоб правильно налаштувати власну кампанію. Продовжимо аналіз за допомогою спеціальних інструментів.

Serpstat може стати незамінним помічником у вашій роботі. Залишилося тільки протестувати інструменти під свої задачі.

Хотіли б зробити це просто зараз? Розпочніть тестовий 7-денний період використання платформи та відкрийте для себе всі її можливості!

Зареєструватись!

Як зробити аналіз конкурентів у Serpstat

Спеціальні сервіси дають змогу дізнатися, які фішки використовують топові конкуренти в ніші і як їх можна використовувати у своїй кампанії.

Як розпочати аналіз ключових фраз

Serpstat аналізує рекламу домену за ключовими фразами, визначає конкурентів для домену за ключовою фразою, показує частотність, складність просування в органіці, а також конкуренцію в PPC у відсотках. Є можливість застосувати і зберегти фільтри для подальшого використання певного списку конкурентів. Також платформа допоможе зібрати семантичне ядро для контекстної реклами.

Переходимо за вкладкою Аналіз ключових слівPPC-аналізКлючові слова, вносимо ключове слово, вибираємо регіон і дивимося результат:

Ключові слова для PPC

В результатах виводяться такі дані:

1.Ключова фраза, яка викликала показ оголошення. У нашому випадку це «курси англійської київ».
2.Оголошення (дивимося заголовки, наявність входження ключового слова в заголовок, текстовку, заклик до дії). Відзначаємо для себе вдалі ідеї.
3.Сторінки ― лендінги, на які ведуть оголошення.
4.Складність фрази для просування в органіці.
5.Позиція у видачі за фразою.
6.Частотність за фразою.
7.Вартість за клік.
8.Конкуренція в PPC, %.

Можна додатково застосувати такі фільтри:

Ключові слова для PPC — фільтри
  • Частота запитів
  • Позиція домену за фразою
  • Вартість за клік
  • Рівень конкуренції
  • Кількість фраз у ключовій фразі
  • Фільтрація за топонімами
  • Ключові слова, тощо.

Одночасно можна застосовувати кілька фільтрів, налаштовувати їх і зберігати для подальшого використання.

Як робити аналіз конкурентів

У вкладці Аналіз ключових слівPPC-аналізКонкуренти бачимо підсумкове порівняння конкурентів за такими даними:

1.Спільні ключові фрази
2.Всього запитів
3.Всього оголошень.
Конкуренти

Список конкурентних сайтів можна змінювати або використовувати запропоновані сервісом:

Список конкурентів

У цьому звіті можна подивитися спільні для вас та конкурентів ключові фрази і зберегти для себе вдалі варіанти.

Як аналізувати оголошення

У Serpstat є інструмент для аналізу рекламних оголошень, який дає інформацію про те, за якими фразами вони показуються у видачі. Переходимо у вкладку Аналіз ключових слів PPC-аналіз Приклади оголошень і дивимося на кампанії, кількість ключових фраз та посадкові сторінки аналізованих конкурентів:

Приклади оголошень

Ви можете експортувати дані за типом кампанії, заголовками, або ж таблицю повністю. Інструмент здійснює підбір ключових слів автоматично, а результати фільтруються і відстежуються за різними пошуковими системами у разі необхідності. Тут можна знайти нові ідеї для своєї реклами.

Якщо нам потрібні оголошення конкретного домену, переходимо за вкладкою Аналіз доменуPPC-аналіз Рекламні оголошення. У результатах бачимо оголошення аналізованого домену, ключові фрази та посадкову сторінку.

Дивимося ключові фрази в PPC за доменом

Ключові фрази в PPC за доменом

Готово. Тепер занесемо отримані дані в таблицю.

Як проаналізувати посадкові сторінки

Перейдемо до аналізу посадкових сторінок. У звіті Аналіз ключових слівPPC-аналізПосадкові сторінки Serpstat показує, які саме сторінки отримують трафік з контексту і скільки оголошень налаштовано на конкретну сторінку. Запам'ятовуємо вдалі варіанти:

Аналіз посадкових сторінок

Аналіз посадкових сторінок

Для регулярної перевірки кількості PPC-фраз у домену скористаємося вкладкою Мої проєкти в Serpstat, де бачимо дані зі зростання або падіння PPC-ключів у свого сайту і сайтів-конкурентів:

Динаміка ключів конкурентів у PPC

Динаміка ключів конкурентів у PPC

Як зробити аналіз медійної реклами

Аналіз медійної реклами дає інформацію про використовувані банери, на яких сайтах і на які сторінки веде реклама конкурентів. Цю інформацію зручно аналізувати в сервісі Campaign Manager 360 від Google:

Campaign Manager 360 від Google

Як аналізувати витрати конкурентів на рекламу

Дізнатися точний бюджет конкурентів неможливо. Однак спеціальні сервіси дають змогу хоча б приблизно оцінити їхні витрати та припустити, скільки може коштувати контекстна реклама.

SimilarWeb показує приблизні витрати за середньою ставкою і трафіком у Paid Search. Приблизний трафік сайту відображається в загальній інформації про сайт, а платний у Search > Paid:

Робимо в SimilarWeb приблизний аналіз витрат конкурентів

SimilarWeb приблизний аналіз витрат конкурентів

Разом виходить близько 157 K візитів за місяць, практично 25% ― платний трафік.

Serpstat визначає середню вартість кліка в рекламі: Аналіз ключових слівSEO-аналізПідбір ключових фраз:

Перевірка вартості рекламних оголошень

Перевірка вартості рекламних оголошень

У підсумку ми отримали вичерпну інформацію про те, що і як рекламують конкуренти, які посилання і заклики до дії вони використовують у своїй рекламі та на чому наголошують. Крім того, ми дізналися дуже приблизні витрати з контекстної реклами. 

Чек-лист для аналізу конкурентів

Визначаємо список конкурентів. Використовуємо інформацію з пошукової видачі, стратегію аукціонів, Serpstat. Відразу перевіряємо новачків. Перебуваючи на сайті, моніторимо використання Facebook Pixel і тега ремаркетингу, якщо він встановлений. 

✓ Порівнюємо конкурентів між собою, дивимося на ті, що перетинаються, і на втрачені фрази. Додаємо необхідні дані собі в план.

✓ Перевіряємо основні ключові фрази.

✓ Аналізуємо тексти оголошень, відзначаємо CTA і корисні фішки, які використовують конкуренти.

✓ Дивимося заголовки в прикладах оголошень, ключі, потрібне додаємо собі.

✓ Перевіряємо посадкові сторінки.

✓ Покращуємо власні кампанії, не забуваючи про помилки конкурентів.

Думка авторів гостьових дописів може не збігатися з думкою редакції та спеціалістів Serpstat.

Оцініть статтю за п’ятибальною шкалою

Ця стаття вже була оцінена 6 людьми середньою оцінкою 5 із 5 можливих
Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити нам.

Використовуйте кращі SEO інструменти

Аналіз домену

Дізнайтеся про сильні та слабкі сторони будь-якого сайту за допомогою аналізу домену

Перевірка індексації

Дізнайтеся, які сторінки сайту не беруть участі у видачі за допомогою інструменту перевірка індексації

Моніторинг позицій

Відстежуйте зміну ранжування цільових запитів використовуючи моніторинг позицій ключів

Аналіз конкурентів

Зробіть повний аналіз сайтів конкурентів для SEO та PPC

Поділіться статтею з вашими друзями

Ви впевнені?

Знайомство з сервісом

Serpstat економить час, як і ми готові заощадити ваш, на знайомстві з ключовими можливостями сервісу.

Наш фахівець зв'яжеться з вами і за підсумком запропонує відповідний варіант, який може включати персональну демонстрацію, пробний період, навчальні статті та записи вебінарів, консультацію фахівця, а також комфортні умови для старту використання Serpstat.

Ім’я

Введіть адресу електронної пошти

Телефон

Будемо раді вашому коментарю

Дякуємо, ми зберегли ваші нові налаштування розсилок.

Report a bug

Скасувати
Відкрити чат технічної підтримки
mail pocket flipboard Messenger telegramm